Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Novosti

Blagoslovljen Božić i sretna Nova godina!!!

31. listopada 2017. - Dan reformacije

Ove godine dobar dio svijeta obilježava petstotu obljetnicu njemačke vjerske reformacije i ističe svekolike posljedice tog vjerskog preokreta za čitavu zapadnu civilizaciju. Dakako, važno je i potrebno prisjetiti se tih slavnih događaja i heroja vjere koji su nanovo otvorili vrata spoznaje najvažnijih duhovnih istina sadržanih u Bibliji - koje su kroz cijeli srednji vijek bile zastrte kojekakvim nebiblijskim teorijama i praksama - i omogućili oslobođenje velikog dijela cijele jedne civilizacije od praznovjerja i krivovjerja, donoseći na svjetlo dana pravu biblijsku „istinu koja oslobađa“. No, još važnije od isticanja i slavljenja pozitivnih stvari iz prošlosti je živjeti reformaciju i njezine vrijednosti danas. Što to znači? Iako su protivnici reformacije pokušavali i pokušavaju reformaciju prikazati kao neku „novu vjeru“, reformacija je u svojoj biti bila povratak na izvorno kršćanstvo o kojemu govori Novi zavjet. Taj povratak na izvorno kršćanstvo nije bio savršen ni dovršen u vrijeme prvih reformatora (Luthera, Calvina i Zwinglija), pa su odmah nakon njih, čak još i za vrijeme njihova života, uslijedile nove reformacije, koje traju i događaju se još i danas.

I danas Hrvatska, Europa i svijet imaju svoje reformatore i doživljavaju svoje reformacije, samo je pitanje tko ih sve prepoznaje kao takve i kako se odnosi prema njima. Bog, koji je uvijek bio duboko zainteresiran za živote svakog pojedinca, ali i tijekove povijesti, i danas traži one koji će s Njime surađivati na ostvarenju Njegove volje i Njegovih planova. Taj ljudski odaziv na Božji poziv, nažalost, nije dovoljno čest slučaj, pa nam povijest izgleda onako kako izgleda. Stoga s Psalmistom i ovom prigodom možemo i moramo reći: "Ako danas glas Mu čujete, ne budite srca tvrda!"

--
Za HKK-a,
mr.sc. Tomislav Vidaković

22. listopada 2017. - Svečana večera Međunarodne kršćanske ambasade iz Jeruzalema & evanđeoskih pastora

Međunarodna kršćanska ambasada iz Jeruzalema (The International Christian Embassy Jerusalem  -  ICEJ)  u nedjelju 22. listopada u 19.00 sati u dvorani Tomislav Hotela Antunović organizira svečanu večeru čija je svrha informiranje pastora i crkvenih vođa u Republici Hrvatskoj o trenutnim događanjima u Izraelu u svijetlu biblijske poruke.

Potpredsjednik ICEJ-a za međunarodne poslove, dr. Mojmir Kallus će govoriti na temu "Izrael i crkva danas". Večeri će uz pastore i crkvene vođe nazočiti i Veleposlanica Države Izrael, gospođa Zina Kalay-Kleitman.

03. listopada 2017. - Prigodna poštanska marka "500 godina reformacije u Europi"

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 4. listopada novu prigodnu poštansku marku "500 godina reformacije u Europi". Motiv marke je reprodukcija portreta Matije Vlačića Ilirika (Friedrich Schiller sveučilište Jena, Njemačka). Matija Vlačić Ilirik rođen je 1520. godine u Labinu. U dobi od 16 godina napušta rodnu Istru kako bi se školovao u Veneciji, gdje stječe vrsno humanističko obrazovanje. Po savjetu rođaka odlazi na studij teologije u Tübingen i Basel, a poslije i u Wittenberg, najvažnije luteransko središte. Nepovoljne okolnosti nakon Lutherove smrti tjeraju ga da napusti Wittenberg i nastani se u Magdeburgu gdje njegova polemička i teološka produkcija dolaze do vrhunca.

U nemirnom vanjsko-političkom razdoblju više je puta mijenjao boravište, a na tom ga je putu pratila brojna obitelj i golema knjižnica koju je prikupio radeći na crkvenopovijesnim spisima. Taj plodni autor nije poznat samo kao autor važnih teoloških djela, kao što je Ključ Svetog pisma, nego i kao historiograf. Matija Vlačić Ilirik bio je inicijator i jedan od glavnih urednika opsežne povijesti Crkve poznate pod skraćenim naslovom Magdeburške centurije koja mu je zahvaljujući inovativnoj metodologiji poput kritičke obrade izvornih povijesnih dokumenata i sustava kazala, pribavila nadimak "oca suvremene historiografije".

17. kolovoza 2017. - Reakcija HKK na proces provođenja Cjelovite kurikularne reforme

Područje odgoja i obrazovanja je u većini europskih zemalja sklisko područje i vrlo nezahvalno, posebno ako uzmemo u političku perspektivu. Od početka samostalnosti u našoj zemlji izmijenilo se daleko više ministara zaduženih upravo za to područje nego broj vlada. Također, od početka samostalnosti Republike Hrvatske pokušale su se unijeti izmjene i osvježenja u sustav odgoja i obrazovanja, no ista su, nažalost, bila kratkog vijeka. Najčešće onoliko koliko je trajao mandat pojedinog ministra ili ministrice (Prisjetimo se HNOS-a koji je bio vrlo dobro zamišljen, no ne u potpunosti i proveden.). Nastavnici i stručni suradnici škola su s jedne strane potplaćeni i podcijenjeni. S druge strane, među njima vlada nezadovoljstvo jer sa svakim novim ministrom dolaze i novi propisi koji se najčešće izravno odražavaju na posao odgojno-obrazovnih djelatnika (i to najčešće povećanjem administracije kojom se moraju baviti kako bi se zadovoljila forma pri čemu nužno pati sam odgojno-obrazovni proces). Upravo zbog ove dvije činjenice, svaki novi ministar nalazi se u poprilično nezavidnom položaju, s obzirom da u takvim uvjetima treba usmjeravati sustav odgoja i obrazovanja u smjeru koji je unaprijed određen nacionalnom strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije. Hrvatska kršćanska koalicija smatra kako su odgoj i obrazovanje, uz zdrave obitelji, među ključnim čimbenicima koji uvjetuju napredak i prosperitet nekog društva. Sukladno tome, ovim putem želimo naglasiti važnost provođenja cjelovite kurikularne reforme koja neće biti politički obojana i koja će u fokusu imati učenike, njihove roditelje odnosno skrbnike, a potom i nastavnike i stručne suradnike kao tri ključna elementa svakog uspješnog odgojno-obrazovnog procesa. Vjerujemo da Hrvatska ima kvalitetne odgojno-obrazovne djelatnike i stručnjake koji mogu provesti kurikularnu reformu na adekvatan i kvalitetan način te se nadamo da će sadašnja ministrica sa svojim stručnim timom učiniti sve da se reforma nastavi na zadovoljstvo svih njenih učesnika.

--
Ivana Čorić, mag. psych.
Hrvatska kršćanska koalicija

31. siječnja 2017. - Održan sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezan uz školovanje kod kuće

Pastor Mario Dučić sastao se u utorak 31. siječnja s Pomoćnikom ministra znanosti obrazovanja i sporta Momirom Karinom i gospođom Zdenkom Čukelj. Tema sastanka bila je obrazovanje kod kuće, koje će se, prema informacijama primljenima na sastanku, uvrstiti u promjene zakona o obrazovanju koje bi trebale stupiti na snagu do rujna 2017. godine, odnosno početka nove školske godine.

Zakon se trenutno nalazi u redovitoj proceduri te će predstavnici CCE, odnosno Hrvatske kršćanske koalicije, biti uključeni u javnu raspravu o spomenutim promjenama.

--
Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,
dr. Mario Dučić
predsjednik

09. rujna 2016. - Izjava Hrvatske kršćanske koalicije povodom predstojećih parlamentarnih izbora

Dragi građani,

pozivamo vas da iskažete svoju građansku odgovornost i brigu za dobrobit društva te izađete na parlamentarne izbore te sami odlučite o tome tko će vas zastupati i odlučitvati o vašoj sudbini kroz sljedeće četiri godine.

Svjesni smo kako su mnogi građani ove zemlje razočarani vladajućim strukturama, posebice uzevši u obzir prošle izbore, dolazak vladajućih struktura na vlast te kasniji pad vlade. Razumijemo kako mnogi građani Hrvatske nakon svega što se dogadilo smatraju da njihov glas više nema nikakvu vrijednost. Iako je takav stav opravdan te smo se uvjerili kako niti jedna stranka nije savršen izbor, moramo biti svjesni da neglasanjem prepuštamo drugima da odlučuju umjesto nas. Stoga želimo potaknuti građane da se bez obzira na razočaranja uključe u proces odlučivanja i odvagnu sve pozitivno i negativno kako mogli donijeti racionalnu i mudru odluku. Sloboda izbora i pravo glasa jedan je od temelja demokracije i sloboda koju ne smijemo olako shvaćati, posebice uzevši u obzir našu povijest.

Kao kršćani, pozivamo vas da odaberete stranku i opciju koja nudi pravednost, poštivanje zakona, borbu protiv korupcije, zalaže se za moralnost, dobro svih; teži za onim što je časno i pošteno te ima promišljen i utemeljen plan gospodarskog rasta. Glasajte za one koji nude konkretna i mudra rješenja za gospodarsku, društvenu i moralnu krizu u kojoj se nalazi naša zemlja.

--
Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,
dr. Mario Dučić
predsjednik

28. travnja 2016. - HKK osuđuje uzdizanje nacionalizma i svaku vrstu isključivosti

Iako je od kraja Drugog svjetskog rata, i samim time nestanka NDH i ustaškog režima, prošlo više od sedam desetljeća, u Hrvatskoj su u posljednje vrijeme ponovo isplivali ekstremno desničarski stavovi. Pod okriljem tobožnjeg domoljublja, sve češće u javnosti možemo čuti ekstremne desničarske stavove koji promiču netolerantnost prema svima i svakome tko nije „pravi Hrvat i katolik“. Nedavni napadi na romske obitelji u Zagrebu samo su jedan žalostan primjer netolerancije. Na žalost, komemoracije žrtava Jasenovca i Bleiburga svake godine izazovu brojne polemike o „pravim zločincima i pravim žrtvama“, a nerijetko se  između redaka mogu iščitati poruke koje, ako već otvoreno ne promiču, onda barem nastoje prikazati kako NDH i ustaštvo nisu bili tako grozni kako ih neki nastoje prikazati. Na žalost, iz redova Vlade do sada nismo čuli jasno, glasno i nedvosmisleno osuđivanje takvih stavova niti vidjeli kako se ogradila od svih, pojedinaca i grupacija, koji takve stavove iznose ili promoviraju.

Hrvatska kršćanska koalicija jasno osuđuje svako veličanje ultranacionalizma, ustaštva i sličnih stavova kojima se jedan zločinački sustav, kojega je cijeli svijet osudio, nastoji prikazati kao nešto dobro. Također oštro osuđujemo manipuliranje žrtvama zločina, bilo da je riječ žrtvama ustaškog režima u Jasenovcu ili komunističkih zločina na Bleiburgu. Sve žrtve svih režima zaslužuju pijetet i poštovanje, ne da ih se koristi za ideološke rasprave i promicanje vlastitih političkih opcija. Žalosno je da se kao narod još uvijek nismo suočili s vlastitom prošlošću i priznali kako ona ima mračnu stranu od koje se trebamo okrenuti.

Kao kršćani pozivamo sve hrvatske građane da ostave prošlost iza sebe, oproste i okrenu se prema budućnosti koju ćemo graditi zajedno, na dobrobit nas i naše djece. Pozivamo sve građane, bez obzira na nacionalnost i vjeru da žrtvama svih režima i zločina odaju dostojanstvenu počast bez obzira kakva bili njihova politička stajališta. Samo tako možemo ići naprijed i učiniti Hrvatsku zemljom u kojoj će se svi naši građani osjećati sigurno i u kojoj će im biti osigurano dostojanstvo.

--
Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,
dr. Mario Dučić
predsjednik

18. veljače 2016. - Priopćenje za javnost povodom zahtjeva za smjenom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara

Hrvatska kršćanska koalicija smatra kako se u čitavom slučaju radi o gruboj medijskoj manipulaciji pa je stoga zahtjev za smjenom ili ostavkom bespredmetan i nepotreban. Naime autori članka (intencionalno ili zbog ignorancije) zanemaruju ne malen broj činjenica, zato tvrdimo da je internetski članak u službi ateističke propagande, a ne zaštite digniteta znanstvene metode te znanosti i obrazovanja općenito.

Mnogi veliki i relevantni znanstvenici zaslužni za najveća znanstvena otkrića kako u prošlosti tako i danas su po svom svjetonazoru bili teisti. Teorija Velikog praska i teorija evolucije ne mogu utvrditi pitanje Božje opstojnosti niti dokazati suprotno. Kuriozitet je da upravo teorija Velikog praska dokazuje da svemir ima svoj početak, što je za razliku od teze o vječnom svemiru koja je prije nje bila općenito prihvaćena, kompatibilna s teističkim svjetonazorom. Činjenica je da biološka evolucija, kako ju opisuje neodarvinistička teorija, ne može biti znanstveni dokaz da je teizam kao svjetonazor neistinit ili neznanstven, niti dokazuje da je ateizam istoznačan znanosti. Ateizam je legitimna filozofska i vjerska pozicija, a ni u kojem slučaju empirijski dokazana teorija ili znanstvena činjenica. Teza da su znanost i znanstvene teorije jedini legitimni izvor spoznaje te kao takve jedine validne i dostatne za opis svijeta, uopće nije znanstvena već filozofska teza. Stoga bi se ateisti umjesto svojatanja znanosti i posuđivanja termina i značenja iz teističkog svjetonazora, umjesto služenja propagandom i denunciranjem te čistom retorikom ispražnjenom od bilo kakvog ontološkog sadržaja, trebali potruditi i sami stvoriti koherentan svjetonazor koji neće počivati na svojatanju znanosti, i posljedično tome, iz rasprave a priori isključivati bilo koji drugi diskurs ili paradigmu. Implicirana teza da je i poglavar Rimokatoličke crkve prihvatio znanstveno objašnjenje nastanka svijeta nasuprot pseudoznanstvenom objašnjenju koje u svom članku zastupa ministar Šustar i koji valjda ima za cilj uvjeriti da je i sam papa odbacio teizam, ne zaslužuje nikakav ozbiljan komentar.

Hrvatska kršćanska koalicija potiče dijalog i toleranciju te znanstveno istraživanje lišeno utjecaja svake ideologije ili religije, pa tako i ateizma. Prirodne znanosti nemaju instrumentarij za utvrditi pitanje postojanja Boga, niti imaju mogućnosti dokazati da je ateizam jedini racionalni, znanstveno verificirani svjetonazor.

--
Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,
Goran Punda

16. veljače 2016. - Zakonska regulacija školovanja na daljinu

Hrvatska kršćanska koalicija već se nekoliko godina zalaže za uvođenje školovanja na daljinu u hrvatski obrazovni sustav, odnosno njegovo reguliranje Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. U sklopu toga, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predani su prijedlozi izmjene Zakona kojima bi se ovakvi oblici obrazovanja, uključujući školovanje djece kod kuće ili druge alternativne oblike obrazovanja, regulirali kroz sustav obrazovanja. Školovanje na daljinu sastavni je dio obrazovnog sustava mnogih europskih zemalja, uključujući susjednu nam Sloveniju.

HKK je u protekle dvije godine odžala nekoliko pozitivnih i ohrabrujućih sastanaka s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prilikom kojih smo primili pismeno obećanje da će se školovanje na daljinu regulirati sljedećom izmjenom navedenog zakona. Ohrabreni takvim rezultatima, Hrvatska kršćanska koalicija zatražila je sastanak i s novim Ministrom znanosti i obrazovanja i sporta te se nadamo kako će i postojeća vlada uvidjeti važnost ovakvog oblika obrazovanja, posebice za djecu s posebnim potrebana ili posebno nadarenu djecu. Nadamo se kako će se predložene promjene naći na saborskim klupama na vrijeme da se djeca već iduću školsku godinu mogu školovati kod kuće, odnosno prema drugim alternativnim oblicima obrazovanja.

--
Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,
dr. Mario Dučić
predsjednik

28. siječnja 2016. - Izjava Hrvatske kršćanske koalicije povodom Međunarodnog dana vjerskih sloboda

Svake godine zadnje subote u mjesecu siječnju obilježava se Međunarodni dan vjerskih sloboda. Tom se prilikom prije svega prisjećamo svih koji su u povijesti i koji dan danas stradavaju zbog svojih vjerskih uvjerenja.

U Hrvatskoj su vjerske slobode zagarantirane Ustavom te na svu sreću pripadnici niti jedne vjeroispovijesti nisu progonjeni kao što to biva u mnogim dijelovima svijeta. Ipak, iako tako piše u Ustavu, vjernici svih vjerskih zajednica nisu još uvijek jednaki pred zakonom. Naime, Članak 41. Ustava Republike Hrvatske kaže: „Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.“ Međutim u istom vrijeme u Hrvatskoj je još uvijek na snazi Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica koji u sebi sadrži odredbe koje nisu u skladu s Ustavom te diskriminiraju vjernike pojedinih manjinskih vjerskih zajednica. Naime, prema tom zakonu vjerske zajednice koje broje manje od 500 članova uopće se ne mogu registrirati kao vjerske zajednice, već kao udruge građana zbog čega njihovi članovi nemaju ista prava kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica koji su ili registrirani u registru vjerskih zajednicea ili imaju sklopljen Ugovor između Vlade Republike Hrvatske o pitanjima od zajedničkih interesa koji regulira međusobna prava i obveze.

Isto tako, pravila i načini izračuna financijskih sredstava koja se vjerskim zajednicama dodijeljuju iz Državnog proračuna nisu još uvijek u izračunu jednaka, odnosno dovoljno jasna i javno transparentna. Nije poznato prema kojem se ključu navedena sredstva dodijeljuju jer postoje u nekim primjerima nelogičnih odstupanja od jedne do druge vjerske  zajednice, čak i kada vjerske zajednice imaju isti ili sličan broj članova.

Naposljetku, većinska, Rimokatolička crkva nalazi se u nedvojbenom povlaštenom položaju u odnosu na druge vjerske zajednice, ne samo zbog međunarodnog Ugovora između Republike Hrvatske i Vatikana, već i zbog čestog uplitanja i utjecaja koje Rimokatolička crkva vrši na sve strukture društva, posebice na državne i lokalne vlasti.

--
Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,
dr. Mario Dučić
predsjednik

Najave
Iz tiska